Venezuela, demokrati och olika standarder

Ingen kan ha missat att det i söndags hölls folkomröstning om ändringar i grundlagen i Venezuela. Presidenten, Hugo Chavez, har i åratal pekats ut som en maktfullkomlig diktator i väst (han är ju socialist för bövelen!), och att föreslå grundlagsändringar som ger presidenten rätt att utlysa undantagstillstånd tyder kanske inte på de bästa demokratiska instinkter. Dock utlystes det till folkomröstning, och folket fick säga sitt. Detta är betydligt mer än man kan säga om situationen i vissa andra länder.

Jag har tidigare pratat om ett visst direktiv (och även två artiklar som tar upp det) i ett annat land. Skillnaden är att i Venezuela är nära nog varenda medborgare väl medveten om vad som försiggår, och får tillfälle att säga sin mening. Jag vågar påstå att en försvinnande liten minoritet i "världens främsta demokrati" har en aning om vilka rättigheter deras president skaffat sig, och än mindre blivit tillfrågade.

Nu sa Venezuela nej till Chavez nya grundlag. Med lite tur kommer detta resultat att respekteras, och kanske får Chavez sig en tankeställare och återgår till att höja levnadsstandarden, bygga ut välfärden och höja utbildningsnivån istället för att göra sig själv till president på livstid.

DN SvD

Kommentarer
Postat av: gurrapurra

Vist är det (o)lustigt att de får rösta om författningsändringar i Venezuela när vi helt glatt skall godkänna EU:s ny författning snabbt och utan diskussion. Undrar vilket land som har mest demokrati?

2007-12-03 @ 09:52:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0