Vad har vi biblioteken till, egentligen?

Som bekant håller våra bibliotek med jämna mellanrum utförsäljningar av litteratur de inte tycker sig ha plats för, så att de ska få utrymme (och pengar) för nya böcker. Det är naturligtvis fullt rimligt, och som sig bör. Har man tur kan man göra riktiga kap och fynda verkliga klassiker för en spottstyver. Strålande!

Så hur väljer våra bibliotek vilka böcker de inte längre ska ha kvar? Jo, de som inte lånas ut särskilt mycket. Vilka är det? De stora verken; "jamen usch vilken tjock bok, den verkar jobbig, och vilka konstiga ord, varför kan de inte bara skriva vad de menar"-böckerna. Och vilka böcker är det som behålls? Liza "Aftonbladets journalistik är inte sämre än Dagens Nyheters, den är bara mer kvinnlig" Marklund. Vilka böcker är det man köper in för att ersätta de gamla utsålda klassikerna? Självklart, "det som folk läser", det vill säga Liza Marklund.

Jag sover tryggt i min säng om natten, i visshet om att biblioteken drivs av ungefär samma iver att bevara vårt kulturarv som videobutiken på hörnet. Kanske ska vi privatisera biblioteken när vi ändå håller på? De kostar ju så mycket pengar, och visst vore det väl bra om de började gå med vinst istället?

Heja kultursverige!

Kommentarer
Postat av: Mia

Jag har ju självklart bara mina egna erfarenheter att gå på, men de böcker jag och vänner köpt har varit de som knappt går att läsa längre, då de är trasiga och gamla. Man har helt enkelt reat ut böcker för att kunna köpa in en nyare version av dem. Och vad det gäller uppslagsböcker, så måste dessa bytas ut ibland, då de inte längre är lika aktuella.
Men jag har aldrig jobbat på bibliotek, utan har, som sagt, bara mina egna erfarenheter att gå på.
Visst är det dåligt om biblioteken byter ut "riktiga" böcker mot till exempel Liza Marklund, men det är väl bättre att folk läser något än inget?

2007-07-24 @ 16:03:23
Postat av: camilla

Fast det där är inte hela sanningen. Vid gallring (och även vid inköp av böcker), så har bibblioteken kriterier att utgå ifrån. ETT av dessa är efterfrågan, men det finns upp till sex andra kriterier. Böcker som gallras kan vara sådana som är inaktuella eller gamla uppslagsverk, nya tryckningar eller ersättningsexemplar som Mia skriver om. Eller så kan det vara så att titlarna inte lånas så mycket på just det biblioteket, men att de har samarbete med något närliggande bibliotek och lätt kan fjärrlåna exemplaret.

Folk ska ju inte avskräckas från bibblorna, utan snarare lockas in, eller hur? BÖRJAR folk med Liza Marklund, så kommer de kanske att läsa annan litteratur sedan. Spill-overeffekter... :)

2008-04-16 @ 12:57:11
URL: http://camillasboklada.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0