Höger och vänster

Jag har den senaste tiden glidit allt mer åt vänster, åtminstone på ett filosofiskt plan. Läsning av Noam Chomsky och Naomi Klein ger en rätt så klar bild av vad som händer när storföretag får för stort inflytande över politiken.

Ett exempel på hur det skulle gå om (alt. kommer att gå på grund av att, beroende på hur pessimistisk framtidssyn man väljer) ekonomiska intressen får styra kan vi se i den här upplysande lilla reklamsnutten.

Banksy

Jag är ett nyfrälst Banksy-fan. Efter att ha upptäckt en bok med hans graffiti på en fest i helgen såg jag idag en artikel på BBC News. Synkronicitet? Hur som helst väl värt att kika på.

Venezuela, demokrati och olika standarder

Ingen kan ha missat att det i söndags hölls folkomröstning om ändringar i grundlagen i Venezuela. Presidenten, Hugo Chavez, har i åratal pekats ut som en maktfullkomlig diktator i väst (han är ju socialist för bövelen!), och att föreslå grundlagsändringar som ger presidenten rätt att utlysa undantagstillstånd tyder kanske inte på de bästa demokratiska instinkter. Dock utlystes det till folkomröstning, och folket fick säga sitt. Detta är betydligt mer än man kan säga om situationen i vissa andra länder.

Jag har tidigare pratat om ett visst direktiv (och även två artiklar som tar upp det) i ett annat land. Skillnaden är att i Venezuela är nära nog varenda medborgare väl medveten om vad som försiggår, och får tillfälle att säga sin mening. Jag vågar påstå att en försvinnande liten minoritet i "världens främsta demokrati" har en aning om vilka rättigheter deras president skaffat sig, och än mindre blivit tillfrågade.

Nu sa Venezuela nej till Chavez nya grundlag. Med lite tur kommer detta resultat att respekteras, och kanske får Chavez sig en tankeställare och återgår till att höja levnadsstandarden, bygga ut välfärden och höja utbildningsnivån istället för att göra sig själv till president på livstid.

DN SvD

RSS 2.0