Förhandlingsteknik

DN rapporterar om framgångsrika samtal mellan Nord- och Sydkorea, som kanske kan leda fram till en slutgiltig fred mellan de två länderna. Detta är naturligtvis mycket goda nyheter.

Det är även goda nyheter att Kim och Roh är "eniga" om att Nordkorea ska avsluta sitt kärnvapenprogram. Eller? Hur många gånger har vi hört detta löfte upprepas i diverse förhandlingar som rört Nordkorea sedan de stolt deklarerade att de provsprängt sin första atombomb? Kim Jong-Il spelar kärnvapenkortet vid varje tillfälle, och om kärnvapenprogrammet ska läggas ner tänker han se till att få högsta möjliga pris för det.

Detta i sig är illa nog, för vad det i praktiken rör sig om är utpressning gentemot världens demokratier - framför allt Sydkorea och Japan. Det verkliga problemet är dock att det är allt för lönsamt att vifta den här godbiten under näsan på alla förhandlingspartners och se vilka former av bistånd och förmånliga avtal som kan lockas fram bara genom att andas ordet "avveckling". Men om Kim väl håller sina löften och skrotar kärnvapnen förlorar han sitt främsta förhandlingsmedel. Därför ligger det i hans intresse att endast upprätthålla ett sken av samarbete och fortsätta att mjölka en omvärld som desperat hoppas att han ska börja spela efter spelets regler.

Med lite tur kommer den nordkoreanska diktaturen så småningom att försvinna, och situationen kommer aldrig att ställas på din spets. Men har vi inte sådan tur kommer någon förr eller senare att tvingas syna Kims bluff, och vad händer då?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0