Propaganda, verklighet, eller både och?

Läst i DN att nordkoreaner dött martyrdöden då de försökt att rädda porträtt på Kim Jong Il undan översvämningarna. Detta åtminstone enligt KCNA, den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån.

Att det hela överdrivits och blåsts upp av propagandaapparaten är nog inget vi behöver tvivla på. Men det jag genast undrar är om det finns något korn av sanning över huvud taget i historien, eller om det är påhitt från början till slut. Faktum är att det inte är så otroligt som det låter.

Under kulturrevolutionens mörka dagar i Kina kunde man bli rapporterad av "medvetna" grannar, med tortyr eller värre som följd, om man vanvördade Maos porträtt. Detta ledde till en absurd situation där man inte bara blev tvungen att spara alla gamla tidningar, utan även se till att de hölls i gott skick. Jag har inte svårt att föreställa mig liknande förhållanden i dagens Nordkorea, och mot den bakgrunden är det kanske inte så otroligt att vissa stackare riskerar liv och lem för att rädda bilderna - de vet allt för väl vad konsekvensen kan bli om de inte gör det.

Å andra sidan är Nordkorea antagligen världens idag mest indoktrinerade samhälle. Att många människor tror så mycket på propagandan att de fullkomligt tappar perspektivet och offrar sig själva skulle knappast sakna motstycke i historien.

Kommentarer
Postat av: Emmie

Har precis tagit mig igenom alla dina blogginlägg och lägger genast in din blogg på min dagliga blogglista!

2007-09-08 @ 11:24:01
URL: http://emmiekarlsson.blogg.se
Postat av: Illwill

Ja, kommunism är härligt.
Undrar om var Vpk-anhängare skulle vara lika positivt inställda om de hade varit tvungna att ha en bild av Lars Ohly på väggen.
Aja, kunde vara värre...tänk om man hade varit tvungen att ha en bild på Mona Sahlin på väggen...snacka om orsak att begå självmord.

2007-09-11 @ 05:59:16
Postat av: Upplyst

Illwill, som jag ser det är det mer en fråga om diktatur. Om det råkar handla om kommunism, religiös fundamentalism eller fascism, tja... samma ruttna kaka, men olika färgämnen. Alla nationer där man lite varstans kan se gigantiska porträtt av leende ledare som blickar ner på sina undersåtar ligger i riskzonen =)

2007-09-11 @ 07:49:03
URL: http://upplyst.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0