Chockerande?

Jag läste i DN igår en notis (som jag tyvärr inte hittar i nätupplagan) om att en "chockerande" ny forskningsstudie visar att de flesta människor är beredda att tortera andra människor genom att ge dem smärtsamma elchocker. Det enda som krävs är en auktoritetsfigur som ber dem göra det.

Jag höjer på ögonbrynen och undrar så smått på vilket sätt detta är chockerande resultat. Detta har varit ett aktivt utforskat område i decennier, och en lång rad gedigna experiment utförda över hela världen visar att de allra flesta människor kräver ytterst lite övertalning för att tortera ihjäl främmande människor. Och detta är människor tagna "direkt från gatan", som inte utsatts för åratal av indoktrinering och propaganda och som inte behöver frukta för sitt eget liv. Så på vilket sätt är denna nya rapport chockerande, såvida det inte rör sig om en osmaklig ordvits (eftersom man i experimentet gav elchocker)?

Ju tidigare vi alla förstår att det kunde ha varit vi själva i förintelselägren, i Gulag, i Rwanda, i Kambodja, i Chile och i Abu Ghraib desto större är chanserna att hindra att framtida övergrepp och folkmord. Hon som inte förstår att hon själv är kapabel till mer ondska än hon kan föreställa sig är det lättaste offret att manipulera.

Än en gång måste jag rekommendera The Lucifer Effect. Liksom en hel trave böcker borde detta vara obligatorisk läsning i grundskolan.

Vänstra handen vet inte vad den högra gör

Å ena sidan investerar vi miljarder i både piskor och morötter för att människor ska åka mindre bil och mer kollektivt (eller ännu hellre cykla), och å andra sidan ropar vi "katastrof!" och överväger att spendera ännu fler miljarder på att rädda en bilindustri som inte kan sälja sina bilar. Vän av ordning vill säkert invända att detta i första hand inte beror på trängselskatt eller förbättrad kollektivtrafik, utan på sämre konjunktur, men förutsatt att åtgärderna haft någon effekt över huvud taget torde det rimligtvis finnas ett samband.

Den andra frågan att ställa sig är hur rimligt det egentligen är att spendera sina kollektiva krafter på att ösa vatten i ett sjunkande skepp - ett skepp som varit på väg att sjunka i flera år? Jag skulle hellre se att samma pengar investerades i infrastruktur som alla privatpersoner och livsdugliga företag kan dra nytta av. Det är något allvarligt fel i ett samhälle där det per definition anses vara bättre att människor gör något, även om produkten av deras arbete är fullständigt meningslös och oönskad. Och det är ju inte så att det råder brist på saker som behöver göras.

Magnus Betnér har ibland ganska märkliga åsikter som jag har svårt att identifiera mig med, men detta är en punkt där jag är rörande överens med honom:


I förbigående, hur coolt är inte det här?

Åtal är nästa steg

Amerikanska senatens försvarsutskott pekar ut Rumsfeld som ansvarig för de övergrepp som begåtts i "kriget mot terrorismen". Äntligen vederläggs alla naiva påståenden om "a few bad apples" - att de ansvariga faktiskt ska ställas inför rätta torde dock vara för mycket att hoppas på.

Intressant läsning för den som vill försöka förstå varför denna typ av övergrepp begås, vilken inverkan sociala och fysiska miljöer har på vårt psyke, och varför Guantanamo och Abu Ghraib är den högsta ledningens ansvar är The Lucifer Effect av Philip Zimbardo (kanske mest känd för The Stanford Prison Experiment).

En av många bra dokumentärer som illustrerar hur dessa övergrepp inte på något vis är isolerade händelser, och inte heller är/var begränsade till Guantanamo och Abu Ghraib, är Taxi to the Dark Side.


I had a dream and you were in it

The blue of your eyes was infinite
You seemed to be
In love with me
Which isn't very realistic

Det är natt när jag cyklar till jobbet, och det är natt när jag cyklar hem. Och än mörkare ska det bli i veckorna tre.

RSS 2.0