Sommar sommar

Livet är så mycket lättare på sommaren. Att cykla hemifrån på morgonen är bara härligt. Och på cykelvägarna trängs varenda människa som under vintern åkt buss och bil och nu tagit ut cykeln ur förrådet, vilket naturligtvis kan bli en smula frustrerande. Att rulla fram i egen takt är det inte tal om.

I eftermiddag går jag tidigt och tar cykeln till skogen. Där får jag vara ensam med koltrastarna och ekorrarna.

Se till vad som görs - inte vad som sägs

Per Ahlins Signerat i dagens DN inleds med "För president George W Bush har det varit ett prioriterat mål att sprida demokrati världen över, men få kan säga att han lyckats".

Detta är en inställning jag stött på många gånger tidigare - tyvärr inte minst i DN - och jag kan inte låta bli att rycka till varje gång. Att helt i förbigående och utan diskussion konstatera att ett av Bushs prioriterade mål varit att sprida demokrati i världen är att måla en ytterst välvillig, för att inte säga naiv, bild av hans presidentskap.

Så vad har vi för anledning att tro att Bush prioriterat spridning av demokrati? Vi har hans egna uttalanden, såklart. En sund regel är dock alltid att bortse från politiska ledares vackra ord om fred, frihet och demokrati. Betydligt intressantare är istället att se till vad de faktiskt gör. Liksom fallet med många andra ambitiösa herrar genom historiens gång blir en viss diskrepans tydlig vid en jämförelse mellan George W Bushs ord och handling.

Nostalgi

Dagens löprunda gick förbi en lekplats. Jag har inte så många bra minnen av skolan, men när jag klängde omkring i klätterställningarna och hoppade från gungorna kom jag ihåg hur kul det var. Det borde utan tvekan finnas fler lekplatser - riktiga lekplatser, inte bara någon fånig liten gunghäst utanför diverse köpcentra.

Nu är matsäcken packad för en eftermiddag i trädgårdsföreningens gräs. Sol, klarblå himmel och hängbjörkar som sveper genom gräset med sina långa grenar.

PS.
Besvikelse är att köpa en påse pumpakärnor och upptäcka att de är saltade. Blä.

Vuxenpoäng!

Senaste dagarna har jag blivit minst två poäng mer vuxen. Om det här var Monopol kanske jag just skulle ha passerat fängelset och nu befinna mig någonstans runt Odenplan.

A) Jag har fått mitt examensbevis. Nu är jag tydligen någon. Underligt nog så känns det inte särskilt märkvärdigt.

B) Jag går och funderar på bolån och ska boka tid för rådgivning på bank. Det ska bli ombildning till bostadsrätt, vilket innebär att jag om några månader kommer att vara i full färd med att ammortera bolån. Hyfsat vuxet.

I morse insåg jag att det där fantastiska försommarvädret är på väg tillbaka igen. Varma vindar drog över mitt ansikte, och den där söta - men ändå friska - doften av färsk grönska och nyutslagna blommor fyllde näsborrarna. Och då tänker jag ofta att jag inte njuter tillräckligt. Det här är precis det jag längtat efter i ett halvår, och jag får nästan panik över att jag inte är tillräckligt lycklig.

Premiär III

I lördags blev det grillpremiär.

Jag kommer ofta att tänka på en särskild grillkväll - den första för det året - en kväll mot slutet av maj för några år sedan. Det var precis efter tenta-p och oceaner av tid täckte sommaren från horisont till horisont. Sällan har mat varit så god som just den kvällen.


Premiär II

Jag har fått mitt första myggbett. Det kliar sådär somrigt på benet och jag blir glad bara av att tänka på årstiden som ligger framför.

Men visst, det är väl bara så här års jag kan bli glad av ett myggbett. Om två månader kommer jag att förbanna de små liven igen.

Cykelpyssel

I morgon ska jag ta en tidig dag och sticka rakt ut i skogen på årets första skogsrunda. Idag pysslade jag således om min ögonsten, som samlat på sig en hel del skräp och smuts under vintern.

Den blev kanske inte som ny, men bra mycket renare. Och nysmord och pumpad.


Premiär

Idag är det premiär för shorts på jobbet.

I skogen längs vägen har fåren släppts ut på grönbete i de små skogsängarna, och citronfjärilarna fladdrar fram i gräset. Livet är än en gång vackert och härligt att leva.

Och visst är vägen kortare och cykeln rullar lättare när man värms av solen och ljumma vindar smeker nakna armar och ben. Precis som att röda bilar faktiskt är snabbare.

Spatserande i skogen

En promenad rakt ut i naturen, med kameran i högsta hugg. Fågelsången är öronbedövande, om jag tar mig tid att stanna och lyssna på den. Jag ser många krokiga små stigar, steniga slänter och leriga diken. Jag tänker på min cykel och hur den snart ska släppas ut ur sitt cykelrum och komma ut på grönbete.


RSS 2.0